~THE MALAYSIAN BOOK OF RECORDS~

anita mohd & sweets

Anita Muhamad mempergayakan baju gula-gula

cert mbr

Koleksi Pakaian Gula-Gula Pertama di Malaysia dan Dalam Dunia

FTIM Designing Centre adalah institusi pertama yang telah mencatatkan record dunia dalam kemahiran berkreativiti paling canggih. Kreatif, menarik dan unik sememangnya objektif FTIMdc. Pameran Pakaian Gula-Gula ini telah diiktirafkan dan tercatat dalam The Malaysian Book of Records sebagai usaha terulung seumpamanya di Malaysia. Bahkan pada peringkat antarabangsa.gula2 mbr1

Dalam menjayakan projek ini, seramai 5 orang dari murid tahun akhir FTIMdc, sanggup bersengkang mata untuk memastikan setiap koleksi sebanyak 20 pasang yang diperbuat dari gula-gula ini siap tiba pada masanya.

Gula-gula Hudson ini telah sudi menawarkan dalam proses penajaan ini. Gula-gula sebanyak 200,000 (dua ratus ribu) dengan menggunakan wayar halus sepanjang 3,000 meter kesemuanya.

Proses menyiapkan 20 koleksi pakaian ini, mengambil selama 4 bulan. Pertunjukkan di Muzium Negara pada 22 Julai 2002, telah menarik seramai lebih 200,000 pengunjung. Setiap pengunjung tidak mempercayai dengan mata mereka sendiri, bahawa setiap ikatan itu adalah gula-gula yang masih boleh dimakan dan ia amat mengagumkan mata memandang.

Pameran ini bertujuan membuktikan kepada dunia bahawa rakyat Malaysia juga boleh membuktikan kemahiran yang tinggi dalam berkreatif.

Tercetusnya idea RJ ini, sebaik sahaja beliau kembali dari Tanah Suci Mekah setelah selesai menunaikan umrah.

Di Masjidilharam, beliau terserempak dengan wanita dari negeri Arab yang bertatu di dagu, mata dan pipi. Soalan diajukan kepada wanita tersebut, mengapakan wajahnya ditatu? Ianya untuk kecantikan, jawab wanita berkenaan. Tanya RJ lagi, tidakkah haram di sisi ugama? RJ terperanjat kerana, jawapan wanita itu adalah TIDAK HARAM, kerana untuk kecantikkan. Wallahualam…. Mungkin mereka dari golong dari mahzab berlainan.pic_sweets2

Kembalinya ke Malaysia, RJ mendapat idea dengan konsep “Wanita sentiasa nampak MANIS walau berapa usianya”. dari perkataan MANIS atau SWEETS, itulah tercetusnya koleksi gula-gula itu dilaksanakan. Itulah RJ, yang sentiasa ingin menaikkan taraf wanita di Malaysia. Kemanisan dari kreatif gula-gula itulah yang membuat rakyat Malaysia sentiasa mengingatkan RJ walau di mana jua kita berada.

Semoga satu hari nanti FTIMdc dapat mencetuskan lagi satu rekod terbaru yang dapat membanggakan negara Malaysia.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 DRESSES MADE FROM SWEETS IN WRAPPERS GO ON SHOW

(Caption : Rosita Jaafar & Anita Muhamad – happy with her sweets idea…) 

A Malaysian museum is displaying dresses made from sweets in their wrappers.The 20 outfits are on display in the Malaysia First Sweets Dress Display at the National Museum in Kuala Lumpur.sweets4

A museum spokeswoman told Ananova students from a fashion design college in the city made them as part of their course.The outfits took 250 days to complete. Over 200,000 sweets were used to make them.

The students made wire frames before hand-sewing the sweet wrappers together and fitting the outfits on dummies to make sure they kept their shape. —DT

records setting MBR
Director of National Museum happy with his new sweets hat… surrounding with sweets ladies…
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Wanita Sentiasa kelihatan Manis, Walau Berapapun Usia Mereka”, telah menaikan taraf wanita dan tiada siapa dapat menandingi kreativiti kami di FTIM Designing Centre melainkan Allah S.W.T,”
*** Some of Rosita Jaafar, FTIM Designing Centre sweets collections
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
[nggallery id=33]